Günümüz dünyasında şirketlerin finansal açıdan büyümesinin bir sonucu olarak, finansal tablolara olan güven ihtiyacı bağımsız denetimin önemini artırmıştır.
Bağımsız denetim, temel olarak firmaların mali tablolarının Genel Kabul Görmüş Muhasebe Standartlarına uygun olup olmadığını denetlemektedir.
Bağımsız denetim görevini yürüten bağımsız denetçi ise gerçekleştirilen inceleme sonucunda firmanın finansal tabloları hakkında bilgileri firma sahibine sunmaktadır.
Dünyada ekonomik ve teknolojik gelişmelerin artmasıyla beraber şirketlerin işlem hacmi artarak daha karmaşık hale gelmiştir. Bu yüzden şirketlerin bir dış denetçiye yani bağımsız denetçi tarafından denetlenmesi gerekmektedir.
Bağımsız denetim, şirketlerin mali tablolarının muhasebe standartlara uygun olup olmadığının araştırılmasıdır.
660 Sayılı KGK ile ilgili KHK da Bağımsız Denetim:
“Finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanması”
olarak tanımlanmaktadır.
SPK Tebliğinde bağımsız denetim;
“İşletmelerin kamuya açıklanacak veya Kurulca istenecek yıllık finansal rapor ve diğer finansal bilgilerinin, Türkiye Muhasebe Standartlarına ve Kurulca belirlenen düzenlemelere uygunluğunu ve doğruluğunu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim 6 kanıtlarının elde edilmesi amacıyla Türkiye Denetim Standartlarında öngörülen gerekli tüm bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak, defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirerek rapora bağlanması”(SPK, Seri:X No:22, 2011;1)
şeklinde ifade edilmiştir
Bağımsız denetim, işletmelerin yıllık finansal tablo ve diğer finansal bilgilerinin, bu tablo ve bilgiler için belirlenen kriterlere (örneğin, uluslararası finansal raporlama standartlarına) uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, genel kabul görmüş bağımsız denetim standartlarında öngörülen gerekli tüm bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak, defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasını ifade etmektedir.
Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine ilişkin 6434 sayılı karar 30 Kasım 2022 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir
Buna göre; Ülkemizde zorunlu bağımsız denetim kriterleri 2023 yılından itibaren aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
1- AKTİF TOPLAMI 75 MİLYON LİRA VE ÜSTÜ
2-HASILAT TOPLAMI 150 MİLYON LİRA VE ÜSTÜ
3- ÇALIŞAN SAYISI 150 KİŞİ VE ÜSTÜ
2023-2018 dönemlerinde uygulanan zorunlu denetim kriterleri ise aşağıdaki gibidir
1- AKTİF TOPLAMI 55 MİLYON LİRA VE ÜSTÜ
2-HASILAT TOPLAMI 170 MİLYON LİRA VE ÜSTÜ
3- ÇALIŞAN SAYISI 175 KİŞİ VE ÜSTÜ
Bu kriterler dışında herhangi bir kritere bağlı olmaksızın zorunlu denetime tabi firmalar bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak Borsa da işlem gören firmalar ve lisanslı depoları verebiliriz.
Bunun dışında yukarda verilen genel kriterlerin dışında daha düşük olarak belirlenmiş zorunlu denetim kriterlerine bağlı olan firmalarda bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak belediye şirketlerini verebiliriz
BAŞKENT BAĞIMSIZ DENETİM VDE DANIŞMANLIK AŞ olarak KGK mevzuat ve düzenlemeleri doğrultusunda zorunlu bağımsız denetime tabi olan firmaların yanında ihtiyari olarak bağımsız denetim yaptırmak isteyen firmalara da bağımsız denetim hizmeti vermekteyiz.
22.01.2024